"Ilmalämpöpumppu voi tuhota talon ja terveyden"

Kauppalehti 12.08.2010

Entinen arkkitehtuuriprofessori Panu Kaila seuraa huolestuneena suomalaisten ilmalämpöpumppukuumetta. Huoltamaton tai väärin asennettu pumppu voi hänen mukaansa viedä jopa terveyden.

Tänä kesänä helteessä tuskailevat ihmiset ovat jonottaneet ilmalämpöpumppuja saadakseen vilvoitusta kotiinsa.

Pumpuissa piilee kuitenkin suuria riskejä, varoittaa tietokirjailija, entinen arkkitehtuuriprofessori Panu Kaila.

– Huoltamaton lämpöpumppu voi tuhota talon – ja ennen kaikkea terveyden, hän varoittaa.

– Asuimme aiemmin Japanissa, jossa talot lämmitetään pelkästään lämpöpumpuilla. Asunnossamme oli lämpöpumppu, jota ei oltu huollettu kymmeneen vuoteen. Vaimoni sai siitä astman, professori sanoo.

Kaila uskoo, että lämpöpumpuista on tulossa yksi uusi homeongelman aiheuttaja.

– Hometaloja on Suomessa ollut pitkään. Lämpöpumput ovat uusi asia. Pelkään, että niistä tulee uusi hometaloja aiheuttava mekanismi, hän sanoo.

Professori muistuttaa, että ilmalämpöpumppu pitää huoltaa säännöllisesti.

– Olen keskustellut asiasta pumppumyyjien kanssa. Kuulemma puolet asiakkaista jättää pumpun huoltamatta, hän sanoo.

 

Puhdistus kerran kuussa

Suomen Lämpöpumppuyhdistys ry Sulpu vahvistaa asian. Toiminnanjohtaja Petri Koivulan mukaan pumppu pitäisi puhdistaa kerran kuukaudessa, jos laite on jatkuvassa käytössä.

Panu Kailan ehdotukselle pumppuun laitettavasta varoitustarrasta, jossa muistutetaan huoltamattoman laitteen vaaroista Koivula ei lämpene.

– Sinänsä hyvä ajatus, mutta samalla logiikalla lähes kaikkiin sähkölaitteisiin pitäisi laittaa varoitustarra. Myös imuri, liesituuletin ja jääkaappi suodattavat ilmaa. Nekin pitäisi puhdistaa säännöllisesti, hän sanoo

 

Vesi muhii rakenteissa

 

Kailan mukaan erityisen suuri ongelma on talon viilentäminen pumpun avulla. Suomessa taloja ei ole rakennettu viilentämisen tarpeita ajatellen.

– Meillä taloissa käytetään mineraalivillaa, joka on hyvin arka kastumiselle. Jos pumpusta pääsee villaan höyrystä tiivistynyttä vettä, kosteus voi jäädä muhimaan rakenteisiin vuosiksi, hän sanoo.

Lämpöpumppuyhdistyksen Koivula ei ole saanut palautetta viilentämisen aiheuttamista kosteusvaurioista.

Sen sijaan hän yhtyy professorin kolmanteen huoleen eli huolimattomiin lämpöpumpun asennuksiin.

– Viimeisen kuukauden aikana pumppujen kysyntä on ollut hyvin korkea. Tiedän tapauksia, joissa pumppu on väärin asennettu, Koivula sanoo.

Hän muistuttaa, että oikein asennetussa pumpussa sisä- ja ulkoyksikköjen väliin tuleva reikä pitää eristää kunnolla ja kosteutta johtavan putken tulee laskea ulospäin.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20100811067

Merina Salminen merina.salminen@kauppalehti.fi +358-10-665 101